Panik atak ile anksiyete atağı arasındaki farklar olduğu gibi ortak özellikler de bulunmaktadır. Pek çok kişi yaşadığı şey panik atak mı yoksa anksiyete atağı mı bu konuda kafa karışıklığı yaşamaktadır. Bu iki terim çoğu zaman birbirinin yerine kullanılsa da aslında aynı değildir. Panik atak ve anksiyete atağı özellikle en temel olarak yoğunluk ve süre açısından ayrışmaktadır. Şimdi ikisi arasındaki 8 farka bakalım;
Yazımın içeriğine aşağıdaki videodan da ulaşabilirsiniz.
Panik Atak ile Anksiyete Atağı Arasındaki 8 Fark
- Panik ataklar genellikle anksiyeteden daha yoğun, korkutucu, rahatsız edici ataklardan oluşur. Anksiyete ise panik atağa oranla daha düşük yoğunluktadır.
- Panik ataklar genellikle belirli bir sebep (tetikleyici) olmaksızın ortaya çıkmaktadır. Anksiyetede ise algılanan bir stres, tehlike-tehdit söz konusu olabilmektedir. En azından kişi için anlamlı bir kaygı kaynağı bulunabilmektedir.
- Anksiyete genellikle hafiften şiddetliye doğru ilerler. Belirtileri saatler veya günler içinde giderek daha yoğun hale gelir. Panik atak ise aniden ortaya çıkar.
- Panik atağı hızlı geldiği gibi hızlı gider. Anksiyetenin belirtileri ise öyle hemen gitmez, çok daha uzun süre devam eder.
- Anksiyete genellikle travma, Obsesif Kompulsif bozukluk vb. türünden farklı psikolojik sorun alanlarıyla ilişkiliyken panik atakta daha çok panik bozukluk üzerinde durulmaktadır.
- Panik atağı yaşayan kişiler kendilerini ve çevrelerini tuhaf bir şekilde algılamak gibi bir sorun yaşayabilmektedirler. Anksiyete ataklarında böylesi gerçekdışı deneyimler panik ataklar kadar söz konusu değildir.
- Panik ataktan sonra tekrar panik atak yaşar mıyım endişesi görülmektedir. Anksiyetede ise böyle bir durum söz konusu değildir. Çünkü anksiyete zaten zaman içinde daha yaygın haldedir ve kişi tarafından hafif ya da şiddetli sürekli deneyimlenmektedir.
- Panik atağını yaşayan kişiler kontrolünü kaybetme korkusu yaşarken anksiyete yaşayanlarda böyle bir durum söz konusu değildir.
Panik Atak ve Anksiyete Ataklarının Ortak Başlatıcıları
- İş yerindeki stresli ortam ciddi bir tetikleyicidir.
- Sosyal stresörler de her iki atağın başlatıcı olabilirler.
- Alkol, kafein, uyuşturucu kullanımı hem anksiyete hem de panik ataklarının ortaya çıkmasına sebep olabilmektedir.
- Kronik sorunlar.
- Kullanılan çeşitli ilaçların yan etkileri nedeniyle de her iki durum yaşanabilir.
- Çeşitli fobiler hem anksiyete atağını hem de panik atağı tetikleyebilmektedir.
- Geçmiş travmaların hatırlanması da bu durumlara yol açmaktadır.
Bu yazımda sizlere anksiyete atağı ve panik atağı arasındaki farklar konusunda kısa ve pratik bilgiler vermeye çalıştım. Sizler için faydalı olacağını düşünüyorum. Görüş ve önerilerinizi benimle paylamanızdan mutluluk duyarım.
İlgilenenler için: Panik Atağı Durdurmak için 13 Öneri
Hakan Tokgöz
Klinik Psikolog – Konya
hakantkgz@gmail.com
Kaynaklar:
https://manhattanmentalhealthcounseling.com/how-to-stop-a-panic-attack-when-you-feel-it-coming-on/
https://www.healthline.com/health/how-to-stop-a-panic-attack#overview
İyigünler Hakan bey yaklasik sekiz aydir panik atak ve ansiyetebozukluguyla ugrasiyorum.Butun enerjimin yok oldugunu gittikce mutsuz bir insan haline donusuyorum sanki.Surekli bir tedirginlik surekli bir kaygi icerisindeyim kullandigim ilaclarinda sanki hic bir faydasi yok.Gercekden bundan kurtulmak istiyorum.Ankarada oturuyorum bana nasil yardimci olabilirsiniz.
Merhaba.
Mail olarak cevabınızı ilettim. Selamlar.
Hocam panik atağım, yaşım 33. Aşı haberlerinden dolayı kalp krizi geçirme korkusu başladı. Bana da yardımcı olur musunuz çok teşekkür ederim.
Merhaba.
Cevabınızı mail adresinize ilettim.
Selamlar.
Merhaba hocam yaklaşık bir aydır bir şeylere üzülsem yada sinirlensem sürekli derin derin nefes alma ihtiyacı hissediyorum ve sanki nefesimi toparlayamıyorum gibi hissediyorum sanki nefes almam kesilecek gibi korkuyorum neden böyle hissediyorum korkuyorum
Anksiyete sadece duygularımızda ve düşüncelerimizde kendini ortaya koymaz. Mutlaka bedende de bir takım etkileri olur. Muhtemelen anksiyete gibi duruyor yaşadıklarınız. Bir uzmana müracaat etmenizi öneririm. Geçmiş olsun.
Hocam ankisyete depresyon tedavisi gürüyorum bir haftadır lustural kullanıyorum konuşmam ve insanların konuşması bana tuhaf ve anlamsız geliyor çok kurkuyurum hocam sanki konuşma yetimi kaybedecek gibi oluyorum
Terapi desteği de almanızı öneririm. Geçmiş olsun.
Merhaba hocam panik atak-anksiyete farkı yazınız için teşekkür ederim. Çok açıklayıcı olmuş. Yaklaşık 12 yaşında falan panik atak tanısı kondu. Belirli aralıklarla tedavi gördüm. Atakların yanında dealizasyon da yaşıyorum ama bunu sanırım o zamanlar net anlatamadığım için herhangi bir şey söylenmemişti EMDR terapi diye birşeye rastgeldim. Acaba dealizasyona da iyi gelir mi birde bunun psikiyatriye mi gitmeliyim psikoloğa mı. Cevabınız için şimdiden teşekkür ederim.
Merhaba.
Hem psikiyatriste hem de psikoloğa gitmenizi öneririm. İlaç desteğinin yanında terapi desteği ile tamamen kurtulmanız mümkün. EMDR terapisi bu anlamda çok etkili bir terapidir. Geçmiş olsun.
Teşekkür ederim hocam