Panik Bozukluğu Nedir? Nasıl Baş Edilir?

Bu yazımda Prof. Dr. Ertuğrul Köroğlu’nun kitabı hakkında bilgiler vereceğim. Kitabın adı; Panik Bozukluğu Nedir? Nasıl Başa Çıkılır? Hekimler Yayın Birliği (HYB) 4. Baskısı var elimde. Toplam 173 sayfalık kitapta kullanılan kaynak sayısı; 20. Bölüm sayısı 7 olan kitabı gerek uzmanlara, gerekse Panik bozukluğu sorunu yaşayan herkese tavsiye ederim.

Tanım

Ertuğrul hoca bu kitabında genel hatlarıyla birinci bölümde korku, kaygı ve panik kavramları hakkında bilgiler vermektedir. Bu kavramların tanımını yaptıktan sonra cevap verdiği sorular şunlardır: Panik Atağı nedir? Panik Bozukluğu nedir? Agorafobi nedir? Agorafobi konusunda bilgiler de vererek panik bozukluk ve agorafobi ilişkisine değinmektedir. Birinci bölümün sonunda panik bozukluğu konusunda etkili tedaviler konusunu işlemektedir. Bölümün adı: Korku, Kaygı ve Panik nasıl tanımlanır?

Panik Bozukluğunun Nedenleri

İkinci bölümde panik bozukluğunun nedenleri ve kökenleri konusunda bilgiler veren Köroğlu’nun mesleki donanımını çok güzel bir şekilde kitabına aktardığını da görmekteyiz.  Panik’in kökenleri bölümünde biyoloji ve genetik hakkında bilgilerin yanında erken dönem yaşantılarının etkilerine de değinilmektedir. Özellikle kayıplar ve ayrılıklar, aile çevresi, kişilik, özsaygı ve panik bozukluk arasındaki ilişkileri bu bölümde okuyabilirsiniz. Bölümün adı: Panik Bozukluğunun Nedenleri

Bakış Açısını Değiştirmek

Üçüncü bölümde ise panik bozukluğu sorunu olanların özellikle dikkatle okumaları gereken bilgiler bulunmaktadır. Bölümün adı; Bakış Açısını Değiştirmek. Bedensel, zihinsel (Düşünce) ve davranışsal ögeleriyle panik atakların belirtileri ve evreleri hakkında detaylı bilgiler bu bölümde bulunmaktadır. Panik atağın evreleri ve panik atağı durdurmak konuları bu bölümdedir. Ayrıca panik atağı sıklıkla tetikleyen durumlar, odaklanmış korkularla baş etme ve kaygılı düşünmekle ilgili yapılmış araştırmalara da değinilen bölümde kaygılı düşünceleri değiştirmek üzerine öneriler de getirmektedir.

Üzerine Gitme

Dördüncü bölümde verilen öneriler panik bozukluğu yaşayanlar için çok kritik bilgiler içermektedir. Temelde karşı karşıya gelme stratejisi üzerine kurulu olan bölüm, panik atağı geçirilen yerlere gidilmesi ve bedensel belirtilerle yüzleşilmesi konularında bilgiler vermektedir. Beklenti kaygısını yenmek üzerine bilgilerle bölüm bitmektedir. Bölümün adı; Üzerine Gitme.

Yaşam Niteliği

Beşinci bölüm tam anlamıyla panik atak sorunu yaşayan bireyler içindir diyebiliriz. Panik ve Kaygınızın Depreşmesini Önleme Yöntemleri konularında bilgilerle başlayan bölüm önerilerle devam etmektedir. Stresin azaltılması ve sağlığın önemine değinilirken aynı zamanda geçmişteki ve an’daki stres kaynakları üzerine okuyucuyu düşünmeye sevk ediyor. Sağlıklı alışkanlıklar geliştirme üzerine tekliflerle bölüm bitiyor. Bölümün adı; Yaşam Niteliği.

Bir Nefes Sıhhat

Altıncı bölümde panik bozukluğu yaşayanların hiç de yabana atmaması gereken bir konu gündeme getirilmekte; Nefes kontrolü. Kulağa çok basit gibi gelebilse de nefes kontrolü, kişiyi rahatlatma konusunda ciddi katkılar sunan etkili bir yöntemdir. Bölümün adı; Soluk Alıp Verme Yöntemleri.

İlaç Tedavisi

Yedinci bölüm ise panik bozukluğu sorunu yaşayanların tanıdık oldukları bir konuyu içermekte; İlaçlar. Panik Bozukluğunun Tedavisinde Antidepresan İlaç Kullanımı başlığıyla başlayan bölüm kısaca SSRI denilen Seçici Serotonin Gerialım Ketleyiciler konusunda bilgilerle devam etmektedir. Panik Bozukluğunda Kullanılan Diğer İlaçlar konusuyla bölüm bitmekte. Bölümün adı; : İlaç Tedavisi

Son Olarak

Bu kitap psikolojiyle ilgili olan ve panik bozukluğu sorunu yaşayan herkesin mutlaka okuması gereken bir kitaptır. Bu kısa tanıtımın faydalı olacağı ümidiyle yazımı sonlandırırken bir ricada bulunmak isterim. Eğer bu yazıda herhangi bir hata veya yanlış bilgi olduğunu düşünürseniz bu düşüncenizi benimle paylaşmanız beni mutlu eder. Selamlar..

Hakan TOKGÖZ

Klinik Psikolog – Konya

hakantkgz@gmail.com

05511116504

https://www.instagram.com/psikologhakantokgoz/

İçindekiler

2 Yorum

  1. Ali 7 Ocak 2019
    • Hakan Tokgöz 7 Ocak 2019

Yorum yaz

Tel